2019-05-12: Flyttar musikon och skivbasar till ny server samt byter php version. Kommer vara en del byggar framöver.

 


Nyheter | Band | Skivor | Bolag | Ljudfack | Städer | Listor | SKIVBASAR | Forum


Kan man ta bort ”Radio Östergötland” etiketterna? JA! Det tar 4 sekunder med rätt teknik och förberedelser!
Syfte
Denna artikel är skriven i syfte att visa hur man ta bort de störande ”Radio Östergötland” etiketterna från omslagen. Guiden fungerar även på de flesta andra svårborttagna etiketter men är speciellt anpassad för dessa.

Bakgrund
Solna skivbörs köpte i höstas 10’000-tals vinylsinglar från Radio Östergötland som såldes vidare till olika skivhandlare och privatpersoner i Sverige. Samtliga har enormt störande svårborttagna etiketter på framsidan.  Då de flesta jag prata med tror att dessa är omöjliga att få bort så har jag skrivit denna artikel.

Förberedelser & Material
Du behöver en burk ”Label Off” från biltema samt även en stekspade (eller möjligen osthyvel) i plast (finns i de flesta matbutiker). Du behöver även ha tillgång till en okänslig arbetsyta och en stark värmekälla. Värmekälla är oftast en spis eftersom de finns i varje hem. Tidigare hade jag en elspis och använde då en av plattorna som värmekälla men har numera gasspis så använder en vattenfylld kastrull. Kastrullen behöver ha ett lock av metall eller glas och bör vara så platt som möjligt (skruva t.ex. bort handtag och täpp igen hålen). Fyll en stor kastrull med ca 1 liter vatten och koka upp, sänk sedan värmen så att vattnet puttrar ljudlöst så har du en mycket användbar värmekälla.

DEL 1
Lägg 2-3 singelkonvolut på t.ex. en bricka och spraya 4-5 lätta puffar med Label Off så att etiketten blir något transparent. Låt värka i ca 4-6 minuter. Torka av omslaget om det är mycket överflödig vätska kvar. Lägg omslaget med etiketten uppåt på kastrullocket, vänta i 4 sekunder innan du börjar att försiktigt peta upp ena kanten, när du har fått ett grepp om etiketten ska du utan problem kunna dra lossa denna på 3-5 sekunder. OBS! ATT ARBETA SÅ NÄRA VÄRMEKÄLLAN GÖR RISKEN ATT BRÄNNA SIG OUNDVIKLIG!

DEL 2
Nu kommer det svåra vilket är att avlägsna resterande kladd utan att skada konvolutet. Omslaget är nu mycket känsligt och färgerna blandas lätt om man är oförsiktig. Dock så kan man ”Fuska” och helt enkelt använda bred transparent packtejp och tejpa över kladdet. För att få bort kladdet permanent så spraya ytterligare med LABEL OFF och skrapa lite försiktigt med naglarna. Använd därefter Stekspaden för att skyffla bort kladdet.

Resultat
Det är långt ifrån omöjligt att avlägsna dessa etiketter. Resultatet blir i de flesta fall givetvis inte helt perfekt men är betydligt mindre störande än de fula etiketterna. Dock har skivmissbrukarna på Radio Östergötland använt en permanent spritpenna som trängt igenom etiketterna och syns igenom på de flesta skivomslag. Angör själv om tycker det är värt besväret!

Konvolut 1: Knottrig svart yta.
Konvolut 2: Knottrig vit yta.

Konvolut 3: Grov kartong yta

Konvolut 4: Tunt kontorpapper omslag

Konvolut 5: Blank vit yta.

Konvolut 6: Blank svart yta.
Vill du kommentera denna artikel?
Den funktionen är ej skapad ännu men kommer troligen vara klar till premiären!

Artikel #002

Hur skickar man bäst LP skivor inom Sverige?

Artikel #001

Kan man ta bort t.ex. Radio Östergötland och andra etiketter?
Om Musikon | Statistik | Kontakta