Nyheter | Band | Skivor | Bolag | Ljudfack | Städer | Listor | SKIVBASAR | Forum

Vad är musikon?
reviderad: 2011-12-12

Musikon är en webbplats om svensk musik från mitten av 60-talet till mitten av 90-talet. 1965-1995. Men det är bara början. Musikon kommer omfatta all svensk musik från gamla folkvisor och stenkakor till musik som inte släppts ännu. Allt från demokassetter och mp3 låtar till guldskivor och musik-dvd. Men en sak i taget...

Musikprojketet anno 2012 kommer till en början att vara en musikportal kretsandes kring mitt egna musikvetande som huvudsakligen består av svensk musik på vinyl från 65-95, samt en viss del kompletterande kassetter och cd skivor. Förutom diskografier, biografier, låtlistor, högupplösta omslagsbilder, info om olika pressningar, artistbilder med mera så kommer musikon även erbjuda en hel del andra funktioner.

Listor/paket:
Musikprojketet är tänkt att använda och utveckla filmtipset's "paket"-funktion som grupperar filmer i olika listor baserat på olika icke dramaturgisk kategorier. Istället för att bara använda paket för skivor (filmers motsvarghet?) så ska man kunna skapa paket för musikgrupper, låtar, musiker, skivbolag m.m.

Musiker:
För att komplettera och särskilja musikon ytterligare så kommer det finnas en otroligt omfattande musiker-databas. Inte bara på bandmusikerna, utan även studio/gäst musiker, fotografer, tekniker, producenter, illustratörer etc. Även musiker vars namn som stavas fel/olika ska kunna länkas ihop.

Kataloger/Skivbolag:
Musikprojketet ska erbjuda ett enormt arkiv med kompletta skivbolagskataloger, allt från de alldra minsta bolagen till jättarna ska kartläggas till minsta 7 tums singel! Även biografier om bolagen samt information om pressar och etiketter kommer tas upp!

Kategorier:
I begynnelsen kommer musikon att vara fokuserat på progg, punk, hardcore, new wave, reggae, ska, pop, rock, powerpop, hårdrock, aor, metal, visor, fusion, psych, prog., symf, blues, indie, garage, synt, ebm, 60's pop m.m. Fler stilar kommer givetvis att tas uppkontinuerligt, men vilka beror mycket på vilka som hör av sig och kan bidra med material och låna ut skivor.

Annons/auktion:
Musikprojketet kommer förhoppningsvis kunna erbjuda försäljningsmöjligheter i form av annonser och auktioner. Båda kommer givetvis att vara konstnadsfria och erbjuda mängder med alternativ som får tradera/ibäy att se ut som 90-talets gamla auktionslistor.

Skivsläpp:
Förhoppningsvis kommer musikprojketet att kunna rapportera om alla nya svenska skivor som planeras att släppas. Det hänger dock till stor del på att artister och främst skivbolag hör av sig med information.

Extreme info:
En udda men intressant funktion som kommer användas är "Extreme info" som erbjuder enormt detaljerad information en viss skivrelease, vid LP t.ex. vikt i gram, vilken typ av innerpåse som medföljer, EAN nummer, vad som står ingraverat etc. Vilket kan verkar onödigt, men kan kan dock vara intressant samt också ett bra sätt att få reda på olika pressningar, etc.

Experter:
Vill du bli expert? De ca 100 mest populärar svensk artisterna ska ha en egen ansvarig person på musikprojket som kan svara på frågor, kompettera med info bilder etc. Vilka som är sveriges största artister återstår att se men några som jag redan nu söker "experter" för är: Abba, Peps Persson, Roxette, Gyllene Tider/Gessle, Lars Winnerbäck, Kent, Magnus Uggla, Björn Afzelius, Björn Skifs, Cornelis Vreeswijk, Eldkvarn, Pugh, Ulf Lundell och Wilmer X. Vill du blir "Expert" på musikon så hör av dig!

Vad får man som expert/familjemedlem?
Pengar kan jag tyvärr inte erbjuda. Men du får givetvis alla skivor som musikon får inom det område där du är expert. Du får hjälpt att hitta ovanliga och svårfunna skivor. Du får tillgång till funktioner och admin privilegier på hemsidan. Men främst av allt ska du vara expert för att du träffar likasinnade personer och hjälper andra som fastnat för samma artist/genre som du.

När kommer musikon vara klart för besökare?
1 januari 2012. Mycket programmering och funktioner återstår fortfarande och flera tusen skivor behöver läggas in i databasen och ytterligare 1000-tals behöver uppdateras. Allt hänger nu på hur många som är intresserade av musikons vision och är berädda att stötta projektet!


vad är musikon?
version 1.7
betygsystem
5 Śrs plan
sagt om musikon

Gåvor | Om Musikon | Musikföreningen | Annonser | Artiklar | Statistik | Kontakta | Länkar